dijous, 3 d’agost del 2017

Tipus d’Aliments

Els aliments


Els aliments són productes orgànics d’origen agrícola, ramader o industrial, el consum dels quals proporciona a l’organisme, els nutrients necessaris per poder dur a terme la funció de nutrició. Els aliments (sòlids i líquids) són habitualment barreges molt complexes de nombrosos nutrients. Cap aliment, per si sol, aporta tots els nutrients que necessitem. Només la llet materna, i en una etapa concreta de l’ésser humà (infant lactant), és un aliment complet.

Els humans necessitem incorporar amb la nostra dieta una sèrie de nutrients que considerem bàsics. Són els glúcids, les proteïnes, els lípids, les vitamines, les sals minerals i l’aigua.

  • Les proteïnes. Els aminoàcids són les unitats bàsiques de les proteïnes. Vuit d’aquests vint aminoàcids són considerats essencials (imprescindibles) per a l’organisme i han de ser ingerits a través de la dieta perquè no es poden obtenir de cap altra forma.
  • Els glúcids també dits hidrats de carboni, carbohidrats, sucres…
  • Els lípidsEls lípids són nutrients bàsics.
  • Les vitamines i els minerals, compleixen moltes funcions vitals en el cos.
  • L’aigua, tot i que no la podem considerar un nutrient bàsic, és l’element majoritari del nostre organisme i és imprescindible per a la vida. Sense aigua no podem viure!

 

Els nutrients


Els nutrients realitzen bàsicament tres funcions, dins el nostre cos:

  • Funció energètica: alguns nutrients es reserven per a produir energia. És el cas dels glúcids, principal combustible de les nostres cèl·lules. La glucosa és la molècula que utilitzen les cèl·lules en la respiració cel·lular (la reacció de combustió oxidativa que té lloc dins el mitocondri que proporciona energia). Els lípids també tenen una funció energètica de reserva.
  • Funció plàstica o de construcció: els nutrients són els elements que s’utilitzen per a fabricar i reparar les pròpies estructures. Les proteïnes i el calci (mineral) ajuden al creixement i a renovar els teixits.
  • Funció reguladora: alguns nutrients, com vitamines, sals minerals, tenen una important funció en la regulació de moltes reaccions metabòliques. Protegeixen de les malalaties i vigilen el bon funcionament del cos.

Font: http://blocs.xtec.cat/naturalsom/3r-eso/2-nutricio-i-alimentacio-aparell-digestiu/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Propietats saludables de l'orxata

Font:  Horchata de chufa. Por Photocapy .  https://flic.kr/p/a7MNa  (CC BY-SA 2.0 ) Segur que ja has experimentat la sensació de tocar...