Els
greixos que ingerim procedeixen de dos punts: les que afegim als aliments (oli,
mantega, etc.) i les que contenen aqueixos mateixos aliments (les diferents
carns, encara aportant fonamentalment proteïnes, també aporten grasses).
Són
els nutrients amb més capacitat energética, però també són imprescindibles per
a altres funcions com l'absorció d'algunes vitamines (les liposolubles), la
síntesi d'hormones i com a material aïllant i de recobriment d'òrgans interns.
També formen part de les membranes cel·lulars i de les beines que envolten els
nervis.
Podem
ingerir lípids provinents dels els olis vegetals (oliva, blat de moro,
gira-sol, cacauet...) rics en àcids grassos insaturats, i en els greixos
animals ( cansalada, mantega, llard de porc...) rics en àcids grassos saturats.
Malgrat que els greixos dels peixos contenen majoritàriament àcids grassos
insaturats.
![]() |
Font: Jarra bola aceite de oliva esencia andalusi. Por Esencia Andalusí. https://flic.kr/p/r31dLu (CC BY-SA 2.0) |
Els lípids o greixos són la reserva energètica més important de l'organisme dels animals. Això es deu a que cada gram de greix produeix més del doble d'energia que els demés nutrients, cosa que fa que per acumular una determinada quantitat de calories, només sigui necessari la meitat de greix del que seria necessari de glucogen o de proteïna.
Els greixos que el cos no consumeix no s'eliminen, sinó que s'emmagatzemen, la major part sota la pell (en el teixit adipós) i serveixen per a donar energia quan s'esgoten els glúcids. Són molt fàcils d'acumular, però molt difícils d'eliminar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada