![]() |
Font: Pure Beauty. Por Jeff Attaway. https://flic.kr/p/au2SfF (CC BY 2.0) |
Les proteïnes són els nutrients que desenvolupen el major nombre de
funcions en les cèl·lules de tots els éssers vius i formen la majoria
d'estructures del nostre cos.
Podem dir que bàsicament els nostres teixits estan formats de proteïnes
(músculs, tendons, pell, ungles...) i, a més a més, també tenen funcions
metabòliques i reguladores (transport de gasos i minerals, contracció muscular, transmissió del impuls
nerviós, hormonal, etc.)
Les proteïnes estan formades per àtoms de carboni, hidrogen, oxigen, i
nitrogen, i a més a més solen tenir sofre, fòsfor, entre d’altres. Aquests
àtoms s'uneixen formant els aminoàcids, que són les unitats bàsiques que
componen les proteïnes. Existeixen uns vint tipus d'aminoàcids diferents, que
poden col·locar-se en qualsevol ordre i repetir-se de qualsevol manera.
Una proteïna mitjana està formada per uns cent o dos-cents aminoàcids
alineats, cosa que dóna lloc a un nombre de possibles combinacions aclaparador.
Les proteïnes són especifiques de cada persona i la seva síntesi depèn dels
gens de cadascú.
Podem distingir entre proteïnes d'origen vegetal (els fruits secs, la
soja, els llegums, els xampinyons i els cereals complets) o d'origen animal (les
carns, els peixos, les aus, els ous i els productes làctics). Les proteïnes
d'origen vegetal, preses en conjunt, són menys complexes que les d'origen
animal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada