dijous, 3 d’agost del 2017

Les proteïnes

Font: Pure Beauty. Por Jeff Attaway.  https://flic.kr/p/au2SfF (CC BY 2.0)


Les proteïnes són els nutrients que desenvolupen el major nombre de funcions en les cèl·lules de tots els éssers vius i formen la majoria d'estructures del nostre cos.
Podem dir que bàsicament els nostres teixits estan formats de proteïnes (músculs, tendons, pell, ungles...) i, a més a més, també tenen funcions metabòliques i reguladores (transport de gasos i minerals,  contracció muscular, transmissió del impuls nerviós, hormonal, etc.)

Les proteïnes estan formades per àtoms de carboni, hidrogen, oxigen, i nitrogen, i a més a més solen tenir sofre, fòsfor, entre d’altres. Aquests àtoms s'uneixen formant els aminoàcids, que són les unitats bàsiques que componen les proteïnes. Existeixen uns vint tipus d'aminoàcids diferents, que poden col·locar-se en qualsevol ordre i repetir-se de qualsevol manera.
Una proteïna mitjana està formada per uns cent o dos-cents aminoàcids alineats, cosa que dóna lloc a un nombre de possibles combinacions aclaparador. Les proteïnes són especifiques de cada persona i la seva síntesi depèn dels gens de cadascú.

Podem distingir entre proteïnes d'origen vegetal (els fruits secs, la soja, els llegums, els xampinyons i els cereals complets) o d'origen animal (les carns, els peixos, les aus, els ous i els productes làctics). Les proteïnes d'origen vegetal, preses en conjunt, són menys complexes que les d'origen animal.

Per a poder assimilar les proteïnes ingerides en la dieta, abans han de ser partides i convertides en els seus diferents aminoàcids. Aquesta descomposició es realitza a l'estómac i a l'intestí, sota l'acció dels sucs gàstrics i els diferents enzims. Els aminoàcids obtinguts passen a la sang, i es distribueixen pels teixits, on es combinen de nou formant les diferents proteïnes específiques de la nostra espècie.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Propietats saludables de l'orxata

Font:  Horchata de chufa. Por Photocapy .  https://flic.kr/p/a7MNa  (CC BY-SA 2.0 ) Segur que ja has experimentat la sensació de tocar...