Els
glúcids, o també anomenats hidrats de carboni, són components formats per àtoms
de carboni, hidrogen i oxigen. La funció principal dels glúcids és
aportar energia, però també formen part d'algunes estructures de l'organisme (juntament
amb els greixos i les proteïnes). Podem obtenir-los a partir d'aliments
vegetals (cereals, tubercles, llegums, verdures, hortalisses, fruites, mel,
sucre, pa, creïlles, pasta) o animals (llet i els seus derivats bàsicament).
També se'ls
crida sucres, encara que no tots són dolços. Alguns són simples com la:
glucosa, fructosa (sucre de la fruita), lactosa (sucre de la llet) i la
sacarosa (sucre de canya o de remolatxa). Totes elles són font d'energia
immediata.
Uns altres són
complexos, formats per moltes molècules simples com: el glucogen (glúcid que
s'emmagatzema en el fetge), midó (principal glúcid de la creïlla i la farina),
són els components fonamentals de la dieta.
![]() |
Font: Wall_Food_10481. Por Michael Stern. https://flic.kr/p/q77Z14 (CC BY-SA 2.0) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada