dijous, 3 d’agost del 2017

Els glúcids

Els glúcids, o també anomenats hidrats de carboni, són components formats per àtoms de carboni, hidrogen i oxigen. La funció principal dels glúcids és aportar energia, però també formen part d'algunes estructures de l'organisme (juntament amb els greixos i les proteïnes). Podem obtenir-los a partir d'aliments vegetals (cereals, tubercles, llegums, verdures, hortalisses, fruites, mel, sucre, pa, creïlles, pasta) o animals (llet i els seus derivats bàsicament).

També se'ls crida sucres, encara que no tots són dolços. Alguns són simples com la: glucosa, fructosa (sucre de la fruita), lactosa (sucre de la llet) i la sacarosa (sucre de canya o de remolatxa). Totes elles són font d'energia immediata.

Uns altres són complexos, formats per moltes molècules simples com: el glucogen (glúcid que s'emmagatzema en el fetge), midó (principal glúcid de la creïlla i la farina), són els components fonamentals de la dieta.

Altres polisacàrids com la cel·lulosa (glúcid que forma la paret de les cèl·lules vegetals), o la quitina que forma la paret vegetal dels fongs o l'exosquelet dels insectes no pot ser digerida per presentar enllaços de tipus beta, constituint el que es coneix com a fibra vegetal.


Font: Wall_Food_10481. Por Michael Stern. https://flic.kr/p/q77Z14 (CC BY-SA 2.0)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Propietats saludables de l'orxata

Font:  Horchata de chufa. Por Photocapy .  https://flic.kr/p/a7MNa  (CC BY-SA 2.0 ) Segur que ja has experimentat la sensació de tocar...